Afdrukken

Mark van Benthem | directeur en senior adviseur

mark.van.benthem

T+31 317 46 65 60
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/markvanbenthem1/
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Van ons directeursduo is Mark meer degene die naar buiten treedt. Acquisitie, creatief nadenken, dat vindt hij leuk. En de interactie met mensen. Intussen is hij wel onze grootste idealist bij Probos. Bij elk project checkt hij even of de wereld er wel een beetje beter van wordt, anders moet je het niet doen, vindt hij. Altijd kijken wat de impact is van projecten: draagt het bij aan goed bosbeheer, schiet de biodiversiteit er iets mee op, de bodem? Niet zo gek dus dat hij zich veel bezighoudt met verduurzaming van de houtketen en de relatie tussen bosbeheer en biodiversiteit.

Zijn favoriete boom of bos? "Chileens Patagonië. In een middagje fiets je van het gematigd regenwoud aan de kust tot boven de boomgrens. Bergop kom je in bossen met alerce, de grootste boom van Zuid Amerika, die zeer langzaam groeit en duizenden jaren oud kan worden".

Mark heeft internationale werkervaring in Chili, Mexico, Peru, Canada, Oekraïne, Indonesië, Republiek Congo, Kameroen en Finland. Hij is sinds de jaren negentig betrokken bij de certificering van duurzaam bosbeheer en ondersteunt de Nederlandse overheid sinds 2008 bij de implementatie van hun duurzaam inkoopbeleid.  Sinds 2013 is hij actief in de European Sustainable Tropical Timber Coalition.

Jan Oldenburger | directeur en senior adviseur

jan.oldenburger

T+31 317 46 65 74
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/janoldenburger
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Bos en getallen, daar houdt Jan zich het liefst mee bezig. Als helft van ons directieduo doet hij dan ook de financiën, administratie en andere interne zaken. Maar intussen blijft hij zich ook graag vastbijten in alle mogelijke bos- en houtstatistieken, voor het ministerie, het CBS, de houtsector of ieder ander die cijfers zoekt over bos of hout. Maar een nerd, nee, dat is hij ook weer niet. Hij draait ook gewoon praktijkprojecten, coacht jonge collega’s en is het liefst buiten.

Zijn favoriete boom of bos? "Een oude douglasboom, stevig, kan tegen een stootje. Prachtig om langs de stam naar boven te kijken! Heel mooi!"

Dankzij zijn jarenlange ervaring als Nationaal Correspondent voor verschillende internationale organisaties als FAO, ITTO en UNECE, heeft Jan een breed netwerk binnen internationale bos- en houtorganisaties en overheden. Ook is hij lid van ENFIN.

Martijn Boosten | senior adviseur

martijn.boosten1

T+31 317 46 65 62
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/martijnboosten
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Martijn vindt eigenlijk alles interessant. Als het maar met bos te maken heeft en het liefst een beetje praktisch is. Klimaatslim bosbeheer, agroforestry, biomassa, bestrijding van exoten, bosgeschiedenis of duurzame inkoop van hout. Daarbij gaat hij graag achter zijn bureau vandaan het bos in. Om een praktijkproef voor te bereiden bijvoorbeeld, een excursie te geven of cultuurhistorie te inventariseren. Dat levert een hoop kennis op, die hij ook nog eens goed opslaat. Willen we iets weten over wat dan ook? Martijn trekt zo een artikel of boek uit zijn archief!

Zijn favoriete boom of bos? "Het Ravensbos bij Valkenburg. Gemengd, oud, vol cultuurhistorie. Ik kwam er als kind al. Ik zag daar de boswachter te paard, met een hoedje en een jachtgeweer en toen dacht ik: ik wil boswachter worden.

Als bestuurslid van Pro Silva Nederland zet Martijn zich in voor kennisverspreiding over natuurvolgend bosbeheer. Bovendien heeft Martijn via Pro Silva International een breed netwerk onder Europese bosbeheerders. Hij is een deskundige op het gebied van Klimaatslim bosbeheer, houtige biomassa en bio-energie, bosaanleg, agroforestry en de cultuurhistorie van bossen.

Anne Reichgelt | senior adviseur

Anne Reichgelt

T+31 317 46 65 53
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/anne-reichgelt-7864775/
Bekijk: haar projecten en publicaties

Opgegroeid aan zee, in misschien wel het minst bosrijke deel van Nederland, heeft Anne een andere kijk op bos. Voor haar is elke boom waardevol. Zeker als het gaat om biodiversiteit en het landschap. Voor klimaatmitigatie is het interessant om te kijken waar zelfs in ogenschijnlijk boomarme omgevingen toch op natuurlijke wijze bosjes kunnen komen. Zonder dat daarbij soorten in het gedrang komen die horen bij een open landschap. Door haar werk bij de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren heeft Anne veel kennis van de beleidsmatige context van bos- en natuuronderwerpen. Anne is enthousiast, nieuwsgierig, creatief en vindt het leuk dagvoorzitter te zijn op grote bijeenkomsten. Met het hoofdredacteurschap van het Vakblad Natuur Bos Landschap zet zij zich tevens in voor kennisverpreiding binnen onze branche.

Haar favoriete boom of bos? "Ik houd van rivierbegeleidende bossen. Kanoën door de Biesbosch of een wandeling over de Moerputtenbrug bij Den Bosch; je waant je even in de Nederlandse versie van een mangrove."

Tijdens haar Europese master opleiding Ecosystem Conservation and Landscape Management bestudeerde Anne natuurbeheer in Finland, Ierland en Nederland. Deze kennis heeft ze meteen ingezet tijdens haar eerste baan bij Staatsbosbeheer als medewerker Europese public affairs. Deze ervaringen maakt dat zij veel waarde hecht aan internationale samenwerking als het gaat om natuurbescherming en een duurzaam gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen.
  

Sven van Best | adviseur

Sven van Best

T+31 317 46 65 55
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/sven-van-best
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sven is klimatoloog en houdt zich het liefst bezig met bossen in de context van klimaatverandering. Met name bossen en klimaatmitigatie en het kruispunt mitigatie/adaptatie is waar Sven zich graag in verdiept. Tijdens zijn studies milieu- en klimaatwetenschappen kreeg hij steeds meer motivatie om de opwarming van de aarde af te remmen. Hij deed tijdens zijn opleiding onderzoek in Indonesië en Brazilië waardoor zijn hart bij tropische bossen kwam te liggen.
Sven heeft zijn B.Sc. Milieukunde afgerond op de Avans Hogeschool in Breda en zijn M.Sc. Klimaatstudies op de WUR. Tijdens zijn studies heeft hij zich gespecialiseerd in mens-milieu interacties en heeft hij veel geschreven over tropische bos-ecosysteemdiensten. Na een stage bij FSC (Forest Stewardship Council) Nederland, is Sven bij Probos aan de slag gegaan als adviseur.

Zijn favoriete boom of bos? "Het Amazonebos met zijn ‘vliegende rivier’. Als je ver boven het bladerdek van het Amazonebos op een toren staat en de waterdamp golvend zich een weg ziet banen, ben je je er van bewust dat dit superorganisme een grote rol moet spelen in het functioneren van het lokale, regionale én mondiale klimaat."

Sven: “Probos is een uitdagende organisatie die zich inzet voor een gezondere en toekomstbestendigere aarde. Het belang van het bos centraal stellen ten behoeve van alles wat leeft is een visie welke ik deel. Ik draag met Probos dan ook graag mijn steentje bij aan een gezondere toekomst voor alle kinderen, wezens en klimaten.”

Sietze van Dijk | adviseur

Sietze van Dijk

T+31 317 46 65 58
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/sietze-van-dijk-6a78639
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sietze draait al een tijdje mee in de bossensector, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Zo stond hij eind jaren ‘90 aan de basis van de Erkenningregeling Bosaannemers (ErBo) en de eerste edities van het Arbo-handboek en de Arbo-infobladen in Nederland. Ook werkte hij in Suriname aan de wederopbouw van het Praktijkcentrum voor de Bos- en Natuursector en begeleidde hij daar de introductie van (FSC-gecertificeerd) duurzaam bosbeheer. Sindsdien is hij nauw betrokken bij het opzetten van gecertificeerde houthandelsketens en organiseerde hij samen met Probos de eerste FSC handelsmissie naar Suriname.
Sietze heeft ruim 20 jaar in de tropen gewoond en gewerkt, namelijk naast Suriname ook in Nicaragua, Libië, Soedan, Democratische Republiek Congo en Namibië. In 2005 richtte hij samen met een aantal Surinaamse collega’s het adviesbureau ‘Environmental Services & Support’ (ESS) op, waarbij hij als senior adviseur nog steeds parttime betrokken is.

Zijn favoriete boom of bos? “De ‘kankantri’ (Ceiba pentandra) in Suriname: een gigant die overal in het open landschap nog aanwezig is omdat hij vanwege de toegedichte magische eigenschappen en culturele waarden voor de creolen en marrons niet gekapt wordt”. En natuurlijk het spaarzame bos in de Gash Delta in Soedan, waar ik geleerd heb dat je wel twee keer nadenkt voordat je een boom kapt, zijn hout is immers het laatste wat hij je kan geven..”

Als parttime adviseur deelt Sietze zijn kennis en ervaringen binnen het Probos team en zal hij zijn netwerk inzetten voor een bredere internationale profilering van Probos.
 

Jasprina Kremers | adviseur

Jasprina Kremers klein

T+31 317 46 65 51
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/jasprina-kremers-832aa682
Bekijk: haar projecten en publicaties

Jasprina viel op tijdens haar studie bos- en natuurbeheer. Al bij haar afstudeerpresentatie over klimaatadaptatie in het Nederlandse bosbeheer in 2017 vroegen we of ze misschien wilde solliciteren. Dat leek haar wel wat! Ze is te praktisch voor wetenschappelijk onderzoek en te nieuwsgierig voor alleen maar uitvoeren. En bij Probos staat ze mooi tussen de kennisontwikkeling en de praktijk in. Daarmee kan ze heel concreet bijdragen aan duurzamer bosbeheer.

Haar favoriete boom of bos? "Een vol uitgegroeide, oude eik. Ik heb ze in Schotland veel gezien, zo solitair in het open veld. Prachtig!"

Jasprina is op bosbeheergebied breed inzetbaar. Van klimaatslim bosbeheer, bodemverdichting door bosmachines en agroforestry tot praktijkdemo’s en monitoring in het kader van de Nederlandse Bosinventarisatie en het FLEGT Action Plan.

Joyce Penninkhof | adviseur

joyce.penninkhof

T+31 317 46 65 57
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/joycepenninkhof
Bekijk: haar projecten en publicaties

Joyce had het prima naar haar zin als studieadviseur bij de WUR. Ze dacht nog: alleen als Probos belt (waar ze ooit stage liep), dan overweeg ik weg te gaan. En jawel, toen belden we! Aangenomen in 2015 op haar brede interesse en gestructureerde manier van werken, houdt ze zich met van alles bezig. Van praktijkproeven rond invasieve exoten tot duurzaam inkoopbeleid. Ook organiseert ze zonder met haar ogen te knipperen een uitstekende internationale conferentie over duurzaam tropisch hardhout. Zowel inhoudelijk als praktisch.

Haar favoriete boom of bos? "Het bos op de Sint Jansberg bij Groesbeek. Heuvelachtig, op een oud landgoed. Je komt er loofbos tegen, productienaaldbos, maar ook oude vijvers. Het voelt er bijna buitenlands."

Joyce heeft werkervaring in Finland. Bij Probos organiseerde zij drie grote internationale conferenties in Rotterdam, Aarhus (Denemarken) en Parijs. Ze is deskundige op het gebied van duurzaam houtinkoopbeleid en invasieve soorten (in het bijzonder Aziatische duizendknopen).

Sander Teeuwen | adviseur

sander.teeuwen

T+31 317 46 65 66
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/sander-teeuwen-998224a1
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sander is al net zo’n cijfervreter als zijn mentor Jan. Hij haalt heel veel voldoening uit het uitspitten van grote datasets, om daar dan mooie conclusies uit te trekken. Niet zo gek dus dat hij meteen na zijn afstuderen aan de slag kon om bij ons gegevens te verzamelen, te analyseren en over te dragen. Als zoon van een hovenier is de praktische kant hem overigens ook niet vreemd. Dat trok hem dan ook aan in Probos: een mooie combinatie van onderzoek, praktijk en kennisoverdracht.

Zijn favoriete boom of bos? "Het oude open beukenbos op de Oostereng bij Wageningen, met die mooie lichtval als de zon erop staat. Ook in de winter, als er verder niemand buiten is."

Sander heeft werkervaring opgedaan in het Amazone regenwoud van Brazilië, waar hij het effect van houtkap onderzocht op de regeneratie van tropische boomsoorten.

Marleen van der Kolk | officemanager

Marleen vd Kolk

T+31 317 46 65 55
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marleen is onze enthousiaste en creatieve officemanager. Ze houdt van aanpakken, regelt, organiseert en ordent graag en wil zo de teamleden van Probos ondersteunen door het onderhouden van websites, vormgeving en secretariële werkzaamheden. Ze groeide op in de bossen van Wageningen en geniet ervan om te wandelen in de prachtige bossen in de regio. Door haar werk bij Probos hoopt ze ook een bijdrage te mogen leveren aan meer en beter bos.

Haar favoriete boom of bos? “De berk in onze achtertuin! Mooi in elk seizoen, biedt schaduw op hete zomerdagen en de tuinvogels kunnen er schuilen voor gevaar.”


 

Jaap van den Briel | senior adviseur

jaap.van.den.briel

Op zaterdag 14 december 2019 is Jaap van den Briel geheel onverwacht overleden.
In memoriam: Jaap van den Briel